Aandelenopties fiscaal aantrekkelijker? Dat is goed nieuws voor werkgevers én werknemers. In deze blog lees je wat er verandert, waarom deze regeling er komt en wat je als organisatie nu al kunt doen. 18 April 2025 presenteerde het kabinet de Voorjaarsnota. Hierin is duidelijk gekozen voor het verlagen van de lasten voor ondernemers. De overheid komt met nieuwe belastingregels voor medewerkersparticipatie via aandelenopties – een beproefd middel om talent te behouden en groei te versnellen.
Wat verandert er precies?
- Minder belasting betalen:
Werknemers hoeven straks niet meer bijna de helft van hun voordeel af te dragen. In plaats van 49,5% in box 1, betalen ze nog maar ongeveer 32% belasting over hun aandelenopties. Dit komt doordat de overheid heeft besloten om maar 65% van het voordeel te belasten. Dat maakt aandelenopties aantrekkelijker én beter betaalbaar voor werknemers die mee willen delen in de groei van hun organisatie. - Belasting pas bij verkoop:
Je betaalt pas belasting als je je aandelen echt verkoopt. Dus niet al op het moment dat ze op papier iets waard zijn. Zo voorkom je dat je belasting moet betalen terwijl je nog niks hebt verdiend. Nu is het nog zo dat je belasting moet betalen zodra de aandelen verhandelbaar worden – ook als je ze nog niet hebt verkocht.
De nieuwe regels gaan waarschijnlijk in op 1 januari 2027.
Wat is het doel van deze regeling?
De overheid wil met deze nieuwe regels het ondernemersklimaat in Nederland verbeteren. Vooral voor bedrijven die snel groeien en moeite hebben om talent aan te trekken – zoals startups en scale-ups. Zij kunnen vaak niet dezelfde salarissen of bonussen bieden als grote, internationale bedrijven. Daarom maakt de overheid het makkelijker om medewerkers te belonen met aandelen. Zo worden werknemers een beetje mede-eigenaar, zonder dat het bedrijf meteen veel extra geld hoeft te betalen. Minister Beljaarts noemt het “een langgekoesterde wens en een echte gamechanger.” De regeling is bedoeld voor innovatieve groeibedrijven, maar elk bedrijf dat aan de voorwaarden voldoet – groot of klein, startup of familiebedrijf – kan er straks gebruik van maken.
Wat betekent de nieuwe regeling voor werkgevers?
Voor organisaties die medewerkersparticipatie professioneel willen inrichten – zoals via aandelenoptieplannen of certificering – biedt deze regeling ruimte om:
- Medewerkers langdurig te binden met economisch voordeel
- Betrokkenheid en eigenaarschap te vergroten
- Talent te belonen op basis van waarde creatie
- Loonlasten flexibel en prestatiegericht in te zetten
Voor ondernemingen met grotere groepen participanten (bijv. >50), vraagt dit om een gestructureerde aanpak: juridisch correct, fiscaal efficiënt en digitaal beheersbaar.
Wat kun je nú al doen?
Hoewel de regeling pas in 2027 in werking treedt, loont het om je als onderneming nu al voor te bereiden:
- Herzie bestaande plannen of overweeg implementatie.
Is er al een participatieregeling? Is deze nog optimaal? - Analyseer fiscale impact en structurering.
Stem juridisch/fiscaal goed af hoe de regeling toegepast kan worden. - Zorg voor schaalbare uitvoering.
Bij grotere aantallen deelnemers is een professionele set-up essentieel.
Wil je medewerkersparticipatie professioneel en schaalbaar inzetten binnen jouw organisatie? Captin helpt je graag verder. Neem contact op via www.captin.nl
Bronnen en verwijzingen :Rijksoverheid – Nieuwsbericht 18 april 2025